Crematie: hoe organiseer je dit stap-voor-stap op een respectvolle manier?

Over ons
Blog over overlijden en uitvaart

Hallo, mijn naam is Jurrijn. Wanneer je iemand die dichtbij je staat komt te overlijden, breekt voor velen een moeilijke tijd aan. Tijdens zo'n emotioneel zware periode komt vaak ook nog eens het regelen van de uitvaart om de hoek kijken. Een uitvaart regelen is meestal niet zo evident omdat veel mensen er veelal weinig over weten. Bovendien komt er nog bij dat het overlijden vaak onverwachts gebeurt en er ineens van alles en nog wat moet worden geregeld. Als je zelf een dierbaar persoon verloren bent en je wilt wat meer informatie over hoe je de uitvaart precies kunt regelen en waar je op moet letten, neem dan gerust een kijkje op mijn website. Sterkte.

Zoeken
Categorieën
Archief
Tags

Crematie: hoe organiseer je dit stap-voor-stap op een respectvolle manier?

23 oktober 2020
 Categorieën: Rouwdiensten, Blog


Uitvaarten behoren tot de meest ingrijpende levensgebeurtenissen. Als je een geliefde naar het graf moet brengen of naar het crematorium, betekent dat een definitief afscheid. Een afscheid dat pijn doet, maar daarom ook een gebeurtenis die je perfect wilt organiseren om een mooie herinnering aan je partner, vriend of familielid over te houden. Met name een crematie regelen vraagt de nodige stappen die doorlopen moeten worden. Waar moet je exact rekening mee houden als je dit goed wilt regelen en gegarandeerd wilt zijn van een waardig en gepast afscheid?

Eerste stappen na het overlijden: kijk welke wensen en mogelijkheden er zijn

Is je geliefde overleden en is het duidelijk dat hij of zij gecremeerd wil worden? Dan is de eerste stap die je moet zetten het op de hoogte brengen van de huisarts. Dee stelt vervolgens een verklaring van overlijden op. Een volgende belangrijke fase is het nagaan of je geliefde een testament of wensenlijst voor de crematie heeft achtergelaten. Hierin kun je, als de overledene dat goed heeft geregistreerd, terugvinden hoe de crematie organisatorisch vormgegeven moet worden. Controleer ook direct of er een uitvaartverzekering is afgesloten om de crematieplechtigheid deels of geheel vergoed te kunnen krijgen.

Punten van aandacht bij het regelen van de crematieplechtigheid

Hoe verdrietig je ook bent, er moet in korte tijd veel geregeld worden als iemand ervoor gekozen heeft om zich te laten cremeren. Of er nu wel of geen uitvaartverzekering is afgesloten: het is cruciaal om snel contact op te nemen met een uitvaartonderneming als Uitvaartverzorging EHBC om de datum, tijd en invulling van de crematieplechtigheid te regelen. Je krijgt een uitnodiging van de uitvaartorganisatie om de gewenste punten op de dag van de uitvaart vast te leggen. Hievoor moeten diverse vragen duidelijk beantwoord worden. Welke kleding moet de overledene dragen? Willen de nabestaanden de overledene voor de laatste keer wassen en opbaren, of laten ze dit over aan de uitvaartinstantie? Welke muziek staat er op het wensenlijstje? En moet er ook een kerkdienst of afscheidsdienst in een moskee of parochie georganiseerd worden? Een vraag die je kunt verwachten is ook of nabije nabestaanden het cremeren zelf willen bijwonen, eventueel de kist willen aanduwen naar het vuur of dat dit niet wenselijk is.

Denk ook over deze zaken na

De dag van de crematieplechtigheid zelf moet ook ingevuld worden. Wordt er na afloop een hapje of drankje genomen? En hoe wil je het condoleren vorm gaan geven. En hoeveel mensen worden er op de plechtigheid uitgenodigd en op welke manier? Benader nu een uitvaartondernemer om het afscheid waardig en goed georganiseerd te laten verlopen, zodat je een mooie herinnering overhoudt aan die laatste dag!