Crematorium: hoe werkt het & wat zijn de voordelen en meerwaarde van crematies?

Over ons
Blog over overlijden en uitvaart

Hallo, mijn naam is Jurrijn. Wanneer je iemand die dichtbij je staat komt te overlijden, breekt voor velen een moeilijke tijd aan. Tijdens zo'n emotioneel zware periode komt vaak ook nog eens het regelen van de uitvaart om de hoek kijken. Een uitvaart regelen is meestal niet zo evident omdat veel mensen er veelal weinig over weten. Bovendien komt er nog bij dat het overlijden vaak onverwachts gebeurt en er ineens van alles en nog wat moet worden geregeld. Als je zelf een dierbaar persoon verloren bent en je wilt wat meer informatie over hoe je de uitvaart precies kunt regelen en waar je op moet letten, neem dan gerust een kijkje op mijn website. Sterkte.

Zoeken
Categorieën
Archief
Tags

Crematorium: hoe werkt het & wat zijn de voordelen en meerwaarde van crematies?

26 juli 2021
 Categorieën: Rouwdiensten, Blog


Het crematorium is natuurlijk een plek war je niet voor je plezier komt. Meestal bezoeken mensen crematoria om afscheid te nemen van geliefden. En dat zijn vaak moeilijke en pijnlijke momenten. Maar toch is het belangrijk om, ook als je nog in de bloei van je leven bent na te denken over je eigen uitvaart. Want iedereen moet afscheid nemen van het aardse leven. Het is van belang om, voor jezelf en zeker ook voor je nabestaanden, goed na te denken over hoe jouw uitvaart eruit zou moeten zien. Hoe regel je bijvoorbeeld je erfenis? Hoe moet de uitvaartplechtigheid eruit zien? En kies je ervoor om je te laten begraven of wil je uiteindelijk gecremeerd worden? Om op het laatste punt in te gaan: cremeren is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder mensen die hun laatste wensen op papier laten zetten. Ze kiezen dus voor een crematie in plaats van voor en begraafplaats. Maar waarom? Wat maakt je laten cremeren interessant, als je deze type uitvaart vergelijkt met een begrafenisplechtigheid?

Een crematorium biedt veel opties & is een voordelige keuze

Of je nu besluit om je later te laten begraven of cremeren, één ding is belangrijk om te weten: bij een crematie zijn er minstens evenveel mogelijkheden en varianten qua uitvaart mogelijk als bij een begrafenis. Het enige verschil tussen beide soorten uitvaarten is dat je bij een begrafenis met een stoet mensen naar het graf gaat voor het afscheidsritueel, terwijl dit bij cremeren in een crematorium, een urnentuin of bij een urnenmuur (ook wel bekend als een columbarium) gebeurt. Verder zijn de mogelijkheden voor het invullen van de afscheidsceremonie bijna gelijk. Zo kun je ook bij een crematie een afscheidsdienst houden, de afscheidsplechtigheid laten bijwonen voor wie dat wenselijk vindt, een rouwstoet organiseren, et cetera. Je hebt ook met een crematie dus tal van plechtigheden om de overledene de laatste eer te bewijzen.

Ceremonie

Naast dit feit is een groot voordeel van kiezen voor een crematie bij overlijden, het feit dat een crematie altijd goedkoper en bete betaalbaar is dan een crematieceremonie. Je hoeft bij een crematie namelijk totaal gen grafrechten te betalen, wat enorm scheelt op je uitgaven. Ook een grafsteen en een grafkist, vaak dure investeringen, zijn bij een crematie niet nodig. En dart kan je qua premies per maand behoorlijk wat geld schelen.
Ten slotte: de keuze voor cremeren biedt ook de mogelijkheid om je as te laten uitstrooien in een voor jou betekenisvol gebied. Deze wetenschap geeft veel mensen extra rust en de garantie dat hun laatste wensen in vervulling zullen gaan.