Een uitvaartcentrum: jouw wensen voorop

Over ons
Blog over overlijden en uitvaart

Hallo, mijn naam is Jurrijn. Wanneer je iemand die dichtbij je staat komt te overlijden, breekt voor velen een moeilijke tijd aan. Tijdens zo'n emotioneel zware periode komt vaak ook nog eens het regelen van de uitvaart om de hoek kijken. Een uitvaart regelen is meestal niet zo evident omdat veel mensen er veelal weinig over weten. Bovendien komt er nog bij dat het overlijden vaak onverwachts gebeurt en er ineens van alles en nog wat moet worden geregeld. Als je zelf een dierbaar persoon verloren bent en je wilt wat meer informatie over hoe je de uitvaart precies kunt regelen en waar je op moet letten, neem dan gerust een kijkje op mijn website. Sterkte.

Zoeken
Categorieën
Archief
Tags

Een uitvaartcentrum: jouw wensen voorop

30 november 2021
 Categorieën: Rouwdiensten, Blog


Bij een uitvaart zal men er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je op een waardige manier afscheid van de overledene kunt nemen. Ze zullen aan al je wensen tegemoet proberen te komen. In het uitvaartcentrum, bijvoorbeeld Uitvaartverzorging J AE de Boer, kunnen de nabestaanden afscheid van een overledene nemen wanneer hij of zij is opgebaard. Totdat de overledene wordt gecremeerd of begraven, wordt hij of zij bewaard in een van de koelcellen. De overledene zal, voordat er afscheid kan worden genomen, eerst de laatste verzorging krijgen.

De vaste onderdelen in het gebouw zijn de rouwkamers, aula en koffiekamer. Het gebouw is vaak het eigendom van een uitvaartverzorger of uitvaartorganisatie. Er zijn uitvaartcentrums die de mogelijkheid bieden om er rouwdiensten te houden. Na het afscheid is het mogelijk om koffie te serveren, zodat de nabestaanden gecondoleerd kunnen worden.

Het opbaren van de overledene
In veel uitvaartcentra wordt de mogelijkheid geboden om je nabestaande op te baren. Het opbaren wordt meestal geregeld door de uitvaartondernemer, maar kan ook door de nabestaanden worden gedaan. Opbaren kan in uitvaartcentra plaatsvinden en bij je thuis. In veel gevallen wordt de mogelijkheid geboden, in een apart kamertje, om vlak voor de uitvaartplechtigheid afscheid van de overledene te nemen. Wanneer je dierbare is opgebaard, kun je de overledene op afspraak bezoeken.

Soms is het mogelijk om een 24-uurs kamer te krijgen. Hierbij krijg je dan een sleutel, zodat je zo vaak je wilt afscheid kunt gaan nemen. Je mag hierbij de ruimte, waar je dierbare ligt, zelf aankleden. Er zijn toiletvoorzieningen aanwezig. Je kunt er voor kiezen om je overleden dierbare thuis op te baren. Dat kan in een kist met een koelplank worden gedaan of rechtstreeks op een koelplank. Het lichaam zal hierbij elektrisch worden gekoeld, zodat het lichaam goed intact blijft. Door het thuis opbaren, kun je de hele dag nog bij je geliefde zijn.

Wat je ook wilt, je kunt vooraf je wensen kenbaar maken, en dan zal daar door de uitvaartmaatschappij rekening mee worden gehouden. Ze zorgen ervoor dat je terug kunt denken aan een waardig afscheid. Wanneer je een uitvaartverzekering hebt, is het verstandig om je wensen vooraf vast te leggen.

Kinderen bij een afscheid
Kinderen mogen bij het afscheid van een overledene aanwezig zijn. Dat geldt zowel voor het crematorium als begraafplaats. Ook bij het condoleren mogen de kinderen aanwezig zijn. Omdat jij je kind het beste kent, moet je zelf inschatten wat het beste is. Hoe reageert je kind bij het zien van de geliefde opgebaarde overleden persoon? Er zijn ook veel uitvaartmaatschappijen die voor een kinderoppas kunnen zorgen tijdens de dienst.