Wat je moet weten over een crematie

Over ons
Blog over overlijden en uitvaart

Hallo, mijn naam is Jurrijn. Wanneer je iemand die dichtbij je staat komt te overlijden, breekt voor velen een moeilijke tijd aan. Tijdens zo'n emotioneel zware periode komt vaak ook nog eens het regelen van de uitvaart om de hoek kijken. Een uitvaart regelen is meestal niet zo evident omdat veel mensen er veelal weinig over weten. Bovendien komt er nog bij dat het overlijden vaak onverwachts gebeurt en er ineens van alles en nog wat moet worden geregeld. Als je zelf een dierbaar persoon verloren bent en je wilt wat meer informatie over hoe je de uitvaart precies kunt regelen en waar je op moet letten, neem dan gerust een kijkje op mijn website. Sterkte.

Zoeken
Categorie├źn
Tags

Wat je moet weten over een crematie

24 oktober 2022
 Categorie├źn: Rouwdiensten, Blog


De dood is nog altijd een taboe in onze wereld. Iedereen weet dat het leven uiteindelijk eindig is, maar iedereen vindt het ook lastig om daarmee geconfronteerd te worden. Toch is het wel belangrijk om meer te weten over een crematie.

Wanneer vindt deze plaats?
Na het overlijden vindt een crematie of begrafenis minimaal na anderhalve dag en maximaal na zes werkdagen plaats. Dit is in principe de regel, maar uiteraard zijn er ook uitzonderingen. In sommige situaties kan de periode namelijk verlengd worden. Misschien heeft de overledene bijvoorbeeld familie in het buitenland wonen. Zij zijn natuurlijk veel tijd kwijt aan het reizen.

In sommige gevallen wordt de crematietijd verkort, maar dit komt minder vaak voor. Dit wordt soms gedaan bij een ongeval of een besmettelijke ziekte. Je kunt overigens nooit zelf de tijd verlengen of verkorten. Voor een vroegere datum moet je bij de officier van justitie zijn en voor verlenging bij de gemeente.

Wat zijn de kosten?
De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats zijn de kosten afhankelijk van de gemeente. Elke gemeente hanteert namelijk andere tarieven. Ook heeft het met je persoonlijke keuze te maken. Ga je bijvoorbeeld voor een sobere uitvaart of wil je de bezoekers nadien ook voorzien van een hapje en een drankje? Daarnaast hangt het ook nog af van de tijd. Een uitvaart in het weekend is duurder dan een uitvaart tijdens reguliere werkdagen.

Besparen op de kosten
Het klinkt misschien gek, want uiteraard wil je iemand een gepast einde geven. Toch heeft niet iedereen tijdens zijn leven een goede uitvaartverzekering afgesloten. Gelukkig heb je de mogelijkheid om geld te besparen. In de eerste plaats kun je besparen door een beperkt aantal mensen uit te nodigen. Ook kun je bijvoorbeeld een rouwadvertentie achterwege laten. Dit zijn slechts voorbeelden, maar het punt is dat je veel besparingsmogelijkheden hebt. Dus je hoeft met een beperkt budget niet direct in de stress te schieten.

Een begrafenis is duurder
Een begrafenis is in principe altijd duurder. Niet alleen de begrafenis zelf, maar ook de kosten die er later bijkomen. Een graf heeft onderhoud nodig en je moet ook jaarlijks een bedrag betalen voor de ligplaats. Cremeren is bovendien beter voor het milieu. Ook daarom kiezen meer mensen daar tegenwoordig voor.

Slotwoorden
Je hebt in deze tekst meer kunnen leren over cremeren en de kosten hiervan. Hopelijk heeft deze informatie je meer inzicht over dit lastige onderwerp gegeven.