De hulp van een uitvaartverzorger

Over ons
Blog over overlijden en uitvaart

Hallo, mijn naam is Jurrijn. Wanneer je iemand die dichtbij je staat komt te overlijden, breekt voor velen een moeilijke tijd aan. Tijdens zo'n emotioneel zware periode komt vaak ook nog eens het regelen van de uitvaart om de hoek kijken. Een uitvaart regelen is meestal niet zo evident omdat veel mensen er veelal weinig over weten. Bovendien komt er nog bij dat het overlijden vaak onverwachts gebeurt en er ineens van alles en nog wat moet worden geregeld. Als je zelf een dierbaar persoon verloren bent en je wilt wat meer informatie over hoe je de uitvaart precies kunt regelen en waar je op moet letten, neem dan gerust een kijkje op mijn website. Sterkte.

Zoeken
Categorieën
Tags

De hulp van een uitvaartverzorger

3 januari 2023
 Categorieën: Rouwdiensten, Blog


Wanneer een gezinslid, familielid, vriend of kennis overlijdt, is dat geen fijne gebeurtenis. Toch moet je je er bij neerleggen. Op zo’n moment is het goed als de overledene een uitvaartverzekering hebt afgesloten. Lang voordat je overlijdt, kan je met een uitvaartondernemer van de uitvaartverzekeringsmaatschappij afspreken wat je wensen zijn wanneer je komt te overlijden. Dat is belangrijk voor de nabestaanden wanneer je overlijdt. Dan hoeft alleen de uitvaartondernemer worden ingelicht. Vanaf dat moment zal de uitvaartondernemer alles regelen. Hij of zij zal de hele uitvaart regelen en de nabestaanden adviseren om de juiste beslissingen te nemen. Een uitvaartverzorger, bijvoorbeeld Memento Mori, vormt samen met de medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Ze zullen de wensen van de overledene respecteren.

De wensen van de overledene
De uitvaartondernemer weet (als dit van tevoren besproken is) de wensen van de persoon die is overleden en zal deze respecteren. Hij weet op de eerste plaats of de overledene moet worden gecremeerd of begraven. Ook is de muziek bekend, die moet worden gespeeld tijdens de dienst. Wanneer er nog sprekers zich aanmelden, zal de uitvaartondernemer daar rekening mee houden. Als alles voor het overlijden goed is geregeld, is dat voor iedereen het beste. Voor de nabestaanden is het goed dat alles uit handen wordt genomen. Zo ook het verzorgen van de bloemen die bij de kist worden gelegd.

De rol van de uitvaartverzorger
De uitvaartondernemer is een belangrijke schakel tussen de nabestaanden en crematorium of begraafplaats. Zodra de arts het overlijden heeft vastgesteld, zal de uitvaartondernemer direct langskomen om met de nabestaanden te overleggen wat de volgende stappen zullen zijn. De uitvaartondernemer zal het overlijden doorgeven bij de gemeente waar de overledene ingeschreven staat. De nabestaanden moeten aangeven wat er met het lichaam moet gebeuren. Het lichaam kan thuis worden opgebaard of vervoerd worden naar een rouwcentrum. De uitvaartondernemer zal ervoor zorgen dat aan de wensen tegemoet wordt gekomen.

Ook zal het lichaam nog een laatste verzorging krijgen. Daar kunnen de nabestaanden bij aanwezig zijn, zij kunnen soms zelfs helpen met het wassen en aankleden. Ook zal de uitvaartondernemer de nabestaanden begeleiden bij de keuzes die gemaakt moeten worden rondom de uitvaartceremonie. De keuzes worden afgestemd met het uitvaartcentrum. Ook wordt rekening gehouden met de religieuze wensen en voorschriften die nageleefd moeten worden. Wanneer er een rouwbericht moet worden samengesteld, zal de uitvaartondernemer kunnen helpen. Ook het kiezen van het eten en drinken voor de genodigden na de uitvaartdienst zal worden besproken. De uitvaartondernemer zal ook het te besteden budget in de gaten houden, zodat alles precies naar wens verloopt.